In onze eerste blog over Team-as-a-Service (TaaS) las je dat we ons met ons 'Hire a Team'-concept met name richten op start-ups en scale-ups die tech first denken, hart hebben voor goede software en weten hoe het balletje rolt.

Vaak zijn dit partijen die hun software grotendeels zelf ontwikkelen: het is immers de kern van wie ze zijn. Geen TaaS nodig, zou je denken. Toch kan het nuttig zijn om externe expertise in te roepen.

We schetsen drie scenario’s:

Scenario 1: legacy voorkomen

Als je als start-up of scale-up afhankelijk bent van de software die je ontwikkelt, is het opbouwen van technical debt altijd een serieus risico. Met name voor start-ups is dit risico groot, als bijvoorbeeld in de hectiek op weg naar de eerste release niet alles ‘even netjes’ wordt gedaan.

Maar technical debt of niet, als start-up wil je vooruit: focussen op de doorontwikkeling van je product of dienst. Heb je echter zoveel technical debt opgebouwd in een bepaald onderdeel dat het een belemmering wordt, dan kan het een goed idee zijn om een TaaS in te schakelen om dat onderdeel te vervangen. Zo blijf je zelf gefocust op doorontwikkeling en voorkom je in een vroeg stadium dat er legacy ontstaat.

Scenario 2: praktische hulp bij het op orde krijgen van je development

Voor zowel start-ups als scale-ups die hun eigen development doen, kan het slim zijn om een TaaS in te schakelen als het bij een van je teams niet lekker loopt. Als alternatief voor - of aanvulling op - het inhuren van bijvoorbeeld een Agile coach.

Door voor een bepaalde periode een geoliede TaaS ernaast te zetten, ontlast je het team en schep je ruimte om de problemen op te lossen. Door de teams nauw te laten samenwerken of zelfs een gemengd team te smeden, kan er ook overdracht van cultuur en best practices plaatsvinden. Van developers, naar developers.

Scenario 3: ontzorging met betrekking tot een side-product of side-technologie

Zeker voor start-ups, maar vaak ook voor scale-ups geldt dat het slim is om je altijd beperkte development capaciteit te richten op het business-kritieke deel van je software, terwijl je een TaaS inschakelt om een secundair onderdeel te verzorgen.

Stel je bent native app ontwikkelaar, die zijn geld verdient met een mooie app voor Android en een voor iOS, maar na verloop van tijd besluit je om er ook een web interface naast te zetten. Dan biedt het inschakelen van een TaaS heel veel voordelen.

Zo hoef je niet à la minute extra mensen aan te trekken of je native ontwikkelaars bij te scholen in web development. Je eigen ontwikkelaars behouden hun focus en kunnen - als dat gewenst - is na verloop van tijd bijgeschoold worden in de technieken die het TaaS gebruikt. Ook dwingt het inschakelen van een TaaS je om je architectuur nog meer los te koppelen. En dat is weer goed voor de onderhoudbaarheid van je software op de lange termijn.

Met ons in gesprek?

Weten of een TaaS van Tweede golf in jouw situatie goed zou kunnen werken? Neem vrijblijvend contact op met Hugo of Erik.

Meer weten over ons TaaS-concept, 'Hire a Team'? Klik hier.