Januari 15, 2018

De ideale product owner: 5 tips

Hugo

Co-owner & Business developer

De ideale product owner: 5 tips
Bij Tweede golf werken onze development teams altijd nauw samen met een product owner van de klant. Hoe beter de samenwerking, hoe beter het resultaat. Waar zou de ideale product owner volgens ons aan moeten voldoen? Hieronder vijf tips voor de ideale PO m/v.

1. De PO is de koning(in) van de toegevoegde waarde

De product owner 'owns value'. Hij of zij kan als geen ander inschatten wat de waarde is van een feature voor zijn of haar stakeholders. En wat waarde creëert op de lange termijn. Daarbij hoort ook goed kunnen prioriteren en nee kunnen zeggen tegen zaken die niet als waardevol worden beschouwd.

2. De PO kent zijn pappenheimers

Een goede PO kent zijn of haar organisatie als de beste. Hij of zij voelt verwachtingen en mogelijke zorgen van de stakeholders goed aan en is in staat dit te managen en breed draagvlak te creëren. Door stakeholders te betrekken, goed te luisteren en bruggen te slaan waar nodig.

3. De PO houdt zich staande...

... terwijl er aan alle kanten aan hem of haar wordt getrokken. Het is een stevige persoonlijkheid die goed functioneert tussen stakeholders enerzijds en het development team anderzijds. Want laten we wel zijn: stakeholders staan soms op hun strepen en developers zijn vaak eigenwijs.

4. De PO is de aanvoerder van het team

Uiteindelijk neemt de product owner de belangrijke beslissingen, maar als aanvoerder van het development team betrekt hij of zij daar altijd de teamleden bij. Na verloop van tijd raken developers en PO steeds beter op elkaar ingespeeld. Termen als ‘aan een half woord genoeg hebben’ en ‘het moet zijn alsof hij hier werkt’ horen daarbij.

5. De PO vindt software maken leuk

Tuurlijk, het gaat de PO in de eerste plaats om het uiteindelijke product. Maar het maken zelf en het software proces boeit hem of haar ook. Nieuwe dingen leren en begrijpen wat de software beter maakt. Ruwe bolster met een klein nerd-hartje.

Voldoe je hieraan, dan ben je onze droom PO. Nieuwsgierig geworden naar of we al eens met onze ideale product owner gewerkt hebben? Of wil je meer weten over het inhuren van een development team van Tweede golf? Check dan tweedegolf.nl/hire-a-team. Met ons concept ‘Hire a Team’ staan we direct klaar om aan de slag te gaan. Informeer eens naar onze mogelijkheden en daag ons uit!

Stay up-to-date

Stay up-to-date with our work and blog posts?