Februari 14, 2018

Waarom Team-as-a-Service zo populair is

Erik

Co-owner & Software engineer

Waarom Team-as-a-Service zo populair is

Het is al zeven jaar geleden dat Marc Andreessen onderwees "Why software is eating the world". Als het toen al niet duidelijk was, dan is het dat nu wel: softwarereuzen knabbelen voortdurend aan traditionele branches en soms gaat het met een minder subtiel, hap-slik-weg.

Als het niet Google, Facebook of Apple is, dan zijn het wel "kleine" broertjes zoals Netflix, Airbnb, Spotify of Uber. En als die het niet zijn, dan staan er nog tienduizenden tech start-ups klaar om de wereld beter te maken met een nieuw stukje software.

"Every company needs to become a software company"

Nou wordt - gelukkig - niet de wereld opgegeten, maar alleen die bedrijven die zich niet aanpassen aan de veranderde situatie. In de jaren na Andreessens publicatie werd de wat dreigend klinkende titel al snel omgevormd tot een praktisch advies: "Every company needs to become a software company". Klinkt spannend, maar wat betekent dat voor jouw bedrijf of organisatie?

Hoe doe je dat?

"Every company needs to become a software company". Oke, check. Dan doen we dat toch? Een kwestie van de juiste expertise binnenhalen en een goed team samenstellen.

Uhm, nou, dat is niet zo makkelijk. Je loopt direct tegen het meest acute probleem aan: goede developers zijn nauwelijks te vinden. Wat te doen?

Je kunt bij een detacheerder aankloppen, maar die doet wat hij of zij moet doen en loopt na afloop met de opgedane kennis weer de deur uit.

Nog meer tijd en geld investeren in recruitment is een andere mogelijkheid. Maar in deze krappe markt is het de vraag wanneer je je team compleet hebt en je velocity op peil is.

Team-as-a-Service

We hebben steeds meer software nodig, developers zijn moeilijk te vinden en dan is ook nog de gewenste time-to-market (altijd...?) kort. Niet op te lossen?

Daar biedt Team-as-a-service (TaaS) uitkomst: neem een stevige short-cut en huur direct een ingewerkt team in. Je haalt alle capaciteit, competenties en ervaring in één keer in huis. Van UX-er tot hardcore developer.

De groeiende aantrekkingskracht van TaaS zie je ook terug in het aantal aanbieders. In twee jaar tijd is dat in Nederland van een enkeling naar tientallen gegaan.

Vijf voordelen van TaaS

Redenen waarom TaaS zo aantrekkelijk is:

  1. Het speelt in op de "as a service"-trend, het ontzorgt, je hebt altijd je development capaciteit beschikbaar
  2. Je raakt niet verstrikt in de werving en selectie of recruitment madness van de huidige arbeidsmarkt
  3. Je leverancier is voortdurend bezig met innovatie om zijn teams cutting-edge te laten zijn en blijven, want dat is hun brood, ook een zorg minder voor jou
  4. Development kent vele specialisaties; je kiest wat je nodig hebt en haalt in één keer de hele stack in huis
  5. Een ingewerkt team gaat vliegend van start en biedt meer continuïteit dan een verzameling freelancers of gedetacheerden

Niet alleen maar voordelen

Natuurlijk heeft TaaS ook nadelen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je grip houdt op een ingehuurd team?

De meeste TaaS-aanbieders hanteren een vorm van scrum en bieden je dus grip door je eigen product owner op het team te zetten. De PO bewaakt toegevoegde waarde en stelt prioriteiten, scrum biedt een helder proces en duidelijke rollen.

Een andere prangende vraag is vaak: hoe hou ik de kennis binnen mijn bedrijf? Aan die vraag - en andere aspecten van Team-as-a-Service - besteden we in een volgend artikel aandacht.

Hire a team

Bij Tweede golf ontwikkelden we onze eigen Team-as-a-Service-variant, die we 'Hire a team' doopten. We hebben een specifieke doelgroep: start-ups en scale-ups die tech-first denken, die hart hebben voor goede software en weten hoe het balletje rolt. Ook daarover vertellen we later meer.

Nu al meer weten? Neem contact met ons op of check onze 'Hire A Team' pagina.

In Waarom Team-as-a-Service als je je eigen software ontwikkelt? vertellen we in welke situaties we tech bedrijven kunnen bijstaan, als aanvulling of ondersteuning van eigen teams.

Stay up-to-date

Stay up-to-date with our work and blog posts?