Juni 26, 2018

Wat kost een NL development team?

Hugo

Co-owner & Business developer

Wat kost een NL development team?
Je ziet het de laatste tijd steeds vaker: tech bedrijven die bewust kiezen voor het inhuren van een Nederlands development team, omdat - laten we het neutraal stellen - de ervaringen met offshoring niet onverdeeld positief waren.

Extern team vs. intern team

De vraag wat een NL-team kost, laat zich beantwoorden door een simpel rekensommetje, wat we hieronder gaan maken. Maar daarmee is de vraag of dat duur is (de hamvraag natuurlijk), nog niet beantwoord. Dat wordt bepaald door de alternatieven. We zetten de uitkomst van de rekensom daarom af tegen de optie die overblijft als je eigen ontwikkelaars bomvol zitten, en je offshoring al hebt weggestreept: zelf extra ontwikkelaars aannemen, om dat ene belangrijke Project X toch van de grond te krijgen.

Om een eerlijke vergelijking te maken kijken we naar het complete (kosten)plaatje en niet alleen naar inkoopkosten vs. loonkosten. We hanteren daarbij twee scenario's: een 'good case' scenario waarin het aannemen van eigen developers goed verloopt, en een 'bad case' scenario, waarin het smeden van een team vertraging oploopt. Het gemiddelde van die scenario's vergelijken we met de inzet van een Nederlands team as a service.

Kosten Project X

Als uitgangspunt nemen we een project uit onze eigen praktijk dat we recent hebben ingeschat op 3000 uur (zeg 1 persoon anderhalf jaar lang full time - met weinig vakantie).

Huur je voor Project X een NL-team in, met een tarief van tussen de 80 en 100 euro per uur, dan kost dat dus tussen de 240 en 300k. Kies je voor een compact team bestaande uit 2 of 3 developers met een gemiddelde capaciteit van 60 uur per week, dan zijn ze in iets minder dan een jaar klaar.

Scenario 1: hiring like a pro

In dit scenario gaan we ervan uit dat het aannemen van ontwikkelaars lekker soepel verloopt. Al na 2 maanden kan een junior developer starten. Nog eens 2 maanden later gaat een senior developer aan de slag, die gezien zijn ervaring snel thuis zal zijn in de materie.

In het bijzonder nemen we aan dat:

  • Beide developers 5 dagen per week werken, waarvan gemiddeld 4 dagen overblijven voor daadwerkelijke development werkzaamheden (vakanties, feestdagen, scholing, interne aangelegenheden etc)
  • De junior developer begint met een halve dag effectieve development tijd, wat binnen een half jaar lineair oploopt naar 2.5 dag per week en vervolgens constant blijft.
  • De senior developer begint met een hele dag effectieve development tijd, wat binnen zes maanden lineair oploopt naar 4 dagen per week en vervolgens constant blijft.

We rekenen nu met de volgende kosten:

  • Recruitment kosten: 40k totaal voor interne en externe kosten, eenmalig
  • Loonkosten developers: 120k per jaar (50k + 70k)
  • Loonkosten faciliteren en begeleiden vanuit de organisatie: 20k per jaar

Reken je dit door, dan zie je dat:

  • De doorlooptijd ongeveer 1 jaar en 7 maanden is
  • De totale kosten voor deze periode gelijk zijn aan ongeveer 240k

Scenario 2: een onverwachte gebeurtenis

Het vinden en behouden van ontwikkelaars verloopt echter niet altijd zo soepel als in scenario 1. Als voorbeeld van een 'bad case' scenario kijken we nu, onder dezelfde aannames als hiervoor, naar wat het effect is van het vertrek van de senior developer na een half jaar. We gaan er daarbij vanuit dat het opnieuw 4 maanden duurt om een senior developer te vinden, tegen dezelfde recruitment en loonkosten en die dezelfde inwerktijd nodig heeft. Om het gat op te vullen wordt voor die 4 maanden een freelancer ingevlogen om te voorkomen dat het project stil valt.

Reken je dit door, dan zie je dat:

  • De doorlooptijd van het project ongeveer een jaar en 10 maanden is.
  • De totale kosten voor deze periode gelijk zijn aan ongeveer 320k.

Conclusie

Beide scenario's leveren voor Project X een kostenplaatje op dat heel vergelijkbaar is met de kosten van het inschakelen van een extern Nederlands team. Het ontloopt elkaar niet zo veel.

Conclusie: voor projecten van bovengenoemde omvang kost een extern NL-team nauwelijks meer en is het risico op vertraging kleiner én is de doorlooptijd korter, omdat je sneller op stoom bent.

Natuurlijk komen er meer afwegingen en nuances kijken bij een keuze voor intern of extern. We hebben aannames gemaakt en er zijn lange termijn voor- en nadelen die we nu niet meewegen. Bovendien kan een 'hybride' scenario, waarbij je start met een extern team, de tijd neemt om een intern team op te starten en werkzaamheden langzaam overhevelt, ook een slimme keuze zijn.

Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop je onze "Hire a Team"-dienst zou kunnen inzetten? Neem vrijblijvend contact op met Hugo of Erik.

Stay up-to-date

Stay up-to-date with our work and blog posts?