November 11, 2019

Open Data geeft het antwoord: hoe groen is mijn wijk?

Bram

Backend developer

Open Data geeft het antwoord: hoe groen is mijn wijk?
De verhouding tussen groen (bomen, struiken, gras) en grijs (bebouwing, tegels, straat) is door de jaren heen verslechterd, met name in de steden. Weinig groen kan voor veel problemen zorgen, zoals slechte opname van regenwater en het lang vasthouden van hitte waardoor het in de stad een aantal graden warmer is dan daarbuiten.

Met dat in mijn achterhoofd vroeg ik me af: wat is eigenlijk de meest groene buurt van Nijmegen?

Vegetatie en infrarood

Het antwoord blijkt af te leiden uit Open Data beschikbare satellietfoto’s. De groen-grijs verhouding berekenen kan met een normale satellietfoto, maar nog beter gaat het als je gebruik kan maken van infrarood [1]. Een gezonde plant, met veel bladgroen, reflecteert veel infrarood - terwijl gebouwen en straten juist infrarood absorberen. Op die manier is het verschil tussen groen en grijs nog duidelijker te zien dan op een gewone foto. Gelukkig slaan veel satellieten [2] in de foto’s niet alleen de zichtbare (rood, groen, blauwe) kleuren op, maar ook informatie over infrarood.

Satelliet    Satelliet infrarood
Normaal beeldInfrarood beeld

In foto’s op basis van infrarood zijn alle planten rood, hoe gezonder, hoe roder ze zijn. Alle bebouwing, pleinen en straten blijven groen zoals op bovenstaande afbeelding goed te zien is (inclusief de algen die op de vijver groeien).

Om makkelijker een verhouding te berekenen, zet ik vervolgens deze foto om in een zwart-wit foto op basis van de kleuren rood en groen. De verhouding tussen groen en "grijs" (niet-groen) van het gebied is dan simpel te berekenen, door de verhouding te nemen van de zwarte en de witte punten.

Satelliet infrarood    Satelliet zwart-wit
InfraroodZwart-wit

De groenste buurt

Op deze manier ben ik stap voor stap de groen/grijs-verhouding gaan berekenen van alle wijken in Nijmegen. Hieronder bijvoorbeeld de afbeelding van de Nijmeegse buurt Meijhorst, waar ik zelf woon: 32% groen.

Satelliet Meijhorst
Infrarood satellietfoto van Meijhorst

Als ik de scores van de buurten op een kaart teken, heb ik eindelijk het antwoord waar ik naar zocht: de meest groene wijk in Nijmegen is Kwakkenberg.

Groen/grijs in Nijmegen
De buurten van Nijmegen, op basis van de groen/grijs verhouding

Zo heb ik het antwoord op mijn vraag gevonden, met behulp van als Open Data aangeboden satellietfoto’s met infrarood. De methode is simpel en effectief. Mijn onderzoek roept een vervolgvraag op: wat is de meest groene stad van Nederland? Misschien dat ik daar binnenkort in een vervolg op dit blog op terug kom.


Bram is developer bij Tweede golf en heeft veel interesse in data engineering, in het bijzonder (open) data waarmee vegetatie in kaart kan worden gebracht. Heb je vraagstukken waarbij "groene data" nodig is? Neem gerust contact op met Bram of Erik.


Bronnen

Stay up-to-date

Stay up-to-date with our work and blog posts?